donderdag 23 september 2010

Ziekteverzuim door verwaarlozing van goede medewerkers

Hoe vreemd vindt u het wanneer het ziekteverzuim in uw organisatie aan de hoge kant is?

Erg vreemd, wedden wij. Het geeft nogal te denken. Laten we het onderwerp ‘ziekteverzuim’ eens van een heel andere kant bekijken. Een paar factoren uitvergroten die je niet zo vaak hoort noemen.

Zijn werknemers verandert in watjes, die bij de eerste de beste regenbui elkaar vallen? Het kan. In de jaren vijftig en zestig ging je met de fiets door weer en wind naar school. Je draaide je hand niet om voor een ommetje tegen de straffe noordwester in.

En nu? Nu rijden papa en mama je in comfortabele gezinsauto’s naar creche, basisschool of middelbare school. Tussen de middag mag je blijven eten.

De nieuwe generaties lopen er als helden bij, maar met de fiets tegen een steile berghelling is teveel gevraagd. Dat is de ene kant van de zaak.

En dan is er nog een andere kant: de groep managers en teamleiders die doof zijn geworden voor de serieuze medewerkers, die signaal op signaal afgeven dat er teveel van ze gevraagd wordt. Het gaat hier om de mensen die geen watjes zijn, die altijd voor het bedrijf klaar staan, drie stappen meer lopen dan een ander en nooit zeuren of klagen.

Maar hun chefs merken het niet. In de loop van de tijd zijn leidinggevenden namelijk steeds verder van het proces af komen te staan.

Sommige jonge honden hebben geen idee van de dingen die zich afspelen op de ‘ vloer’. Hierdoor zijn ze ook niet bij machte om te zien welke bergen werk sommige mensen verzetten. Bij het uitblijven van complimenten gaat meestal pas na jaren het ‘ koppie’ hangen. Nog later volgt de ziekmelding. Langdurig ziek.


bron: jongebazen.nl door Bert Overbeek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten